سرمایهگذاری خطرپذیر
سرمایهگذاری خطرپذیر یا VC که مخفف Venture capital بوده و از آن با عنوانهای «سرمایهگذاری جسورانه» یا «سرمایهگذاری کارآفرینی» نیز نام میبرند، عبارت است از تأمین سرمایه برای شرکتها و کسبوکارهای نوپا (استارتاپها) و کارآفرین و عموما دانشبنیان که مستعد جهش و رشد ارزش هستند.
شرکتهای دانشبنیان و جوان برای اجراییکردن طرح و ایدههای خود نیاز به سرمایه دارند اما در تأمین مالی از بانکها و مؤسسات پولی و اعتباری به دلیل آنکه معمولا از وثایق و تضامین مورد قبول بانکها برخوردار نیستند، با مشکلات زیادی مواجه میشوند؛ از طرفی به دلیل ریسکهای فراوانی که کسبوکار این شرکتها به همراه دارد، بانکهای تجاری علاقه چندانی به اعطای تسهیلات به این مجموعههای جوان و نوپا را ندارند. یکی از راهکارهای مناسب برای تیم کارآفرین در این مرحله، بهرهمندی از سرمایه خطرپذیر میباشد.
سرمایه خطرپذیر
سرمایه خطرپذیر، سرمایهای است که به همراه کمکهای مدیریتی و مشاورهای، در اختیار شرکتهای دانشبنیان و نوپا که به سرعت در حال رشد هستند قرار داده میشود. از بین گزینههای پیش روی سرمایهگذاران خطرپذیر، طرحهایی که دارای پتانسیل رشد بالا بوده و از تیم مدیریتی و متخصص کارآمد برخوردارند در اولویت قرار میگیرند.
شرایط شرکتهای سرمایهپذیر
شرکتهای VC عموماً در شرکتهایی که به تکنولوژی و محصولی جدید یا روش کار جدیدی دست پیدا کرده باشند، و یا روش و خدمتی را به شیوهای نوین ارائه نمایند سرمایهگذاری میکنند. این سرمایهگذاران در ازای پولی که سرمایهگذاری میکنند، سهام آن شرکت را تصاحب نموده و از این طریق خلق ثروت میکنند.
اگر چه ماهیت و شهرت اصلی سرمایهگذاری خطرپذیر، حضور و مشارکت در صنایع نوپا، جدید و پرریسک است؛ اما بعضا هم مشاهده میشود شرکتهایی که در دیگر مرحله چرخه حیات خود هستند، متقاضی جذب سرمایه خطرپذیر میشوند.
ویژگیهای سرمایهگذاری خطرپذیر
الف- توجه به شرکتهای نوپا
ب- خطرپذیری
ج- دیدگاه بلندمدت
د- ارزیابی همهجانبه
ه- مدیریت حرفهای
و- انگیزه سودآوری
ز- مشارکت در مدیریت شرکتها
ح- مشارکت در مالکیت شرکتها
ط- خروج از سرمایهگذاری